СВЯТО АВТОСПОРТУ В МОНРЕАЛІ: ГРАН-ПРІ КАНАДИ

Гран-прі Монако відкрив нові можливості: обидва пілоти Renault Sport Formula One Team принесли важливі очки в скарбничку команди і допомогли їй зміцнитися на четвертому місці Кубка конструкторів. Ніко Хюлькенберг перетнув фінішну лінію восьмим, а Карлос САЙНС завершив гонку на десятій позиції. На черзі - Гран-Прі Канади, який пройде цієї неділі, 10 червня, й обіцяє яскраву і захоплюючу гонку всім шанувальникам Formula-1.

Великий автоспорт прийшов до Канади досить пізно - перший стаціонарний автодром Westwood Motorsport Park був побудований тільки в 1959 році, в місті Кокуітлам неподалік від Ванкувера, на західному узбережжі. А перший Гран-Прі (що не входив в чемпіонат світу) відбувся в 1961-му, на трасі Моспорт-Парк поблизу Торонто, найбільшого міста та економічної столиці країни.

Дві важливих для Гран-Прі Канади події, ніяк, втім, не пов'язані між собою, відбулися в 1967 році - гонка в Моспорт-Парку увійшла в календар Formula-1, а в Монреалі відбулася виставка Expo 67. Спеціально для неї був значно збільшений рукотворний острів Нотр-Дам в фарватері річки Святого Лаврентія, там створено великий виставковий комплекс, елементи якого можна бачити по ходу трансляцій Гран-Прі донині.

Саме тут згодом, в 1978 році, і з'явився автодром, спочатку носив назву «Траса острова Нотр-Дам». У ті роки інтерес до Formula-1 в країні був на підйомі, завдяки успіхам канадця Жиля Вільньова, вихідця з Квебека. Після його трагічної загибелі в 1982 році автодром в Монреалі перейменували на його честь.

Старі траси, в Моспорт-Парку і Мон-Тремблані, категорично не відповідали вимогам безпеки Formula-1, так що відразу після появи нового автодрому Гран-Прі Канади остаточно і безповоротно переїхав в Монреаль, найбільше місто провінції Квебек і найбільше в світі франкомовне місто за межами Франції.

Коли гонщики розповідають про дивовижну атмосферу, що супроводжує Гран-Прі Канади, вони відзначають, що уїк-енд в Монреалі стає справжнім фестивалем автоспорту. Зараз в найбільшому місті провінції Квебек завершуються останні приготування, зокрема, Піл-стріт, популярна центральна вулиця, буде перетворена в одну з головних арен свята.

Частина вулиці повністю відводиться під проведення всіляких культурних та інших заходів, і в дні уїк-енду там побуває майже півмільйона жителів Монреаля, а також гостей міста. Цього року Гран-Прі Канади проходить в 40-й раз, і ця подія буде відзначатися з справжнім розмахом.

Керуючий директор Renault Sport Cars Сіріль АБІТБУЛЬ:
«Гран-Прі Монако - завжди випробування для команд, шасі та двигунів з точки зору і ефективності, і надійності. Ми закінчили попередній етап чемпіонату зі змішаними почуттями. Обидва наших гонщика заробили очки - приємно, що Ніко Хюлькенберг повернувся в десятку після двох складних гонок, тоді як Карлос Сайнс продовжив свою результативну серію. Фактично тільки він, Льюїс Хемілтон і Себастьян Феттель заробляли очки в чотирьох останніх гонках.

Ми з оптимізмом чекаємо гонку в Канаді - на цей етап у нас запланований наступний крок оновлень силової установки, а також деяку кількість аеродинамічних та інших новинок. На нас чекає складна гонка, але ми повинні зібратися, щоб максимально використовувати будь-яку можливість».

ЦІКАВІ ФАКТИ:
    •    Канадський етап був відсутній в календарі чемпіонату світу лише двічі - в 1987 році, через суперечку між двома місцевими спонсорами-пивоварнями, Labatt і Molson, і в 2009-му, через фінансові труднощі у організаторів.
    •    Перед восьмим поворотом траси на відрізку в 97 метрів пілоти скинуть швидкість на 159 км/год. Зусилля на педалі гальма складе 149 кг, перевантаження досягнуть 4,9 g, на гальмуванні вивільниться енергія, еквівалентна 1979 кВт.
    •    Один із знакових об'єктів канадської траси - знаменита «Стіна чемпіонів». Свою неофіційну назву вона отримала в 1999-му, коли за один уїк-енд в неї врізалися відразу три чемпіони світу: Деймон Хілл, Жак Вільньов і Міхаель Шумахер.