ЕЛЕКТРОМОБІЛЬНИЙ ШЛЯХ УКРАЇНИ. ЧАСТИНА 3

Раніше компанія «Рено Україна» розповіла про результати перевірки готовності інфраструктури для експлуатації електромобілів Renault в Україні.

Тепер ми хочемо поділитися процесом підготовки дилерської мережі Renault до старту продажів і обслуговування електромобілів.

В попередніх прес релізах мова йшла про те, що напрямок електромобілів - це дуже трудомісткий процес, який охоплює широкий спектр ресурсів та операцій для побудови екосистеми і запуску продажів електричного транспорту.

Тепер ми розглянемо, що мається на увазі під ретельною підготовкою персоналу дилерської мережі, адже електромобіль - це досить складний транспорт, який має безліч відмінностей від традиційних автомобілів. Однією з істотних відмінностей є наявність блоків та вузлів, що знаходяться під високою напругою.

У зв'язку з цим команда Renault працює над підвищенням кваліфікації дилерів, які виявили бажання почати продажі електромобілів. Персонал проходить спеціальні технічні тренінги у Франції, спрямовані на отримання знань про методи ремонту та діагностики електромобілів. В період навчання відбувається не тільки ознайомлення з самим продуктом, а й проводиться велика кількість інструктажів з його експлуатації, ремонту, а також дій в екстрених і аварійних умовах.                                             

По завершенню навчання у Франції в Renault Academy фахівці складають іспит і отримують спеціальний допуск до роботи з електромобілями Renault.

Ретельну підготовку для старту продажів електромобілів в Україні вже пройшли 3 офіційних дилера Renault: ТОВ «КИЙ АВТО ХОЛДИНГ» (Київ), ТОВ «Ю.Р.К.» (Львів) і ТОВ «АВТО ГРУП +» (Одеса), які почнуть продавати електромобілі вже восени цього року.

Дані дилери провели навчання з конструкції, особливостей експлуатації, діагностики та ремонту електричних автомобілів ZOE, Kangoo Z.E., а також їх вузлів і агрегатів. Технікам присвоєні кваліфікаційні допуски Renault першого рівня, найвищого для дилерського підприємства («BCL» - технік з відключення і «BTVL» - Z.E. Specialist), що дозволяють відключити високовольтну (400V) мережу автомобіля, проводити його діагностику та ремонт. Їх кваліфікація підтверджується сертифікатом, виданим незалежною фірмою ECODIM (Франція). Кожні 3 роки сертифікат підлягає оновленню, а персонал проходить перепідготовку по техніці безпеки.

Незалежна фірма ECODIM та її експерти акредитовані Renault для навчання технічного персоналу техніці безпеки при роботі з високою напругою і навчання по роботі з електромобілями Renault, які мають ряд конструктивних особливостей.

Крім підготовки персоналу до продажу електромобілів, велике значення має створення інфраструктури для електромобілів у дилерів. У дилерських центрах, які пройшли навчання і готові продавати електромобілі спеціально встановлюється не менш 2-х зарядок (на парковці дилерського центру для клієнтів і на сервісній станції для здійснення ремонтних робіт), які відповідають сертифікату ZE Ready, тобто найвищим стандартам Renault по безпеці під час зарядки електромобілів.

Дилерські центри Renault оснащуються сучасним спец. інструментом для роботи з електромобілями.

Також проводяться тренінги та навчання для продавців по електричним автомобілям Renault.

Для забезпечення високого рівня обслуговування електромобілів технічними фахівцями Renault були розроблені «Інструкції для фахівців служби технічної допомоги на дорогах для електромобілів Renault Kangoo Z.E. і Renault ZOE». Відповідні інструкції містять інформацію для фахівців, які відповідають за буксирування електромобіля, вказівки і застереження, яких слід дотримуватися під час ремонту електромобілів, що зламалися або потрапили в аварію.

Враховуючи зростаючий попит на електромобілі, компанія Renault працює над збільшенням кількості дилерів, які зможуть забезпечити продажі та  якісне обслуговування електричного транспорту по всій Україні. Уже в травні-червні цього року ще 7 фахівців від дилерських центрів пройдуть навчання за курсом Z.E. Specialist в Renault Academy.

В 2016 р. бренд RENAULT посів 1ше місце на автомобільному ринку України з часткою 10,9%. Два роки поспіль компанія Renault в Україні займає лідируючі позиції завдяки новому поколінню автомобілів Renault, широкому модельному ряду, конкурентним цінам, власній програмі кредитування Renault Finance і кваліфікованій дилерській мережі.