На започаткованому під егідою FIA три роки тому чемпіонаті з Формули E компанія Renault підтвердила своє лідерство. Наполегливість і продуктивність команди Renault e.dams проявили себе, як ніколи раніше - французька команда отримала титул чемпіона Формули E вже третій сезон поспіль. Зараз Renault e.dams - єдина команда в цій категорії, яка здобула командний титул.

 

Команда Renault e.dams із самого початку прийняла виклик чемпіонату Формули E: вона здобувала командний титул два рази підряд у перших двох сезонах. Себастьєну Буемі (Sébastien Buemi) не вистачило одного очка, щоб отримати чемпіонство серед пілотів у першому сезоні, але наступного року він повернув свої позиції та завоював чемпіонство після захоплюючої заключної серії в Лондоні.

 

Цього року команда Renault e.dams знову спромоглася виграти титул завдяки приголомшливій серії із шести перемог у дванадцятьох гонках. Це єдина команда, яка заробляла очки в кожній гонці. З величезним бажанням підтвердити своє чемпіонство, команда та Себастьєн Буемі перемогли на відкритому заїзді в Гонконзі. Наступні перемоги команда здобула в Марракеші й Буенос-Айресі. Незабаром команда повернула собі першість у Монако, де швейцарський пілот стартував із першої у своєму сезоні поул-позиції та зберіг лідерство на трасі. Через тиждень, у Парижі, Себастьєн присвятив свою першу перемогу на домашній трасі команді Renault e.dams. Пізніше він записав на свій рахунок ще одну перемогу в другій гонці в Берліні - уже шосту з восьми гонок. Тим часом, Ніко Прост (Nico Prost) допоміг своїй команді наблизитися до командного титулу, заробивши важливі очки в кожному із заїздів, у яких брав участь. Він став єдиним пілотом, хто досяг такого високого результату.

 

Титульна гонка заключної серії в Монреалі виявилася доволі жорсткою, оскільки лише 18 очок відділяли Себастьєна від його найближчого суперника, Лукаса ді Грассі (Lucas di Grassi) перед початком вирішального етапу в Канаді. На жаль, суботній день розчарував команду аварією Себастьєна у вільній практиці та його дискваліфікацією. Неділя виявилася не кращою - на обох пілотів чекала складна гонка.

 

Команда Renault, відомі першопрохідці та європейські лідери у виробництві електромобілів, залишалася офіційним технічним партнером дебютного чемпіонату Формули Е з 2013 року. Внесок Renault став ще вагомішим після того, як компанія стала основним спонсором команди e.dams. Нова захоплююча подорож для команди, якою володіють Ален Прост (Alain Prost) і Жан-Поль Дріо (Jean-Paul Driot), розпочалася у вересні 2014 року в Пекіні. Це партнерство дало змогу компанії Renault цілковито віддатися новій інноваційній хвилі, демонструючи бажання проявити себе як у мотоспорті, так і в галузі електромобілів. Участь та успіх у чемпіонаті стали значним проривом у розвитку сфери електромобілів. Цього року на міжнародному автомобільному шоу в Женеві компанія Renault презентувала концепт-кар Zoe eSport, який є оновленою версією його попередньої моделі, розробленої з використанням найновіших технологій Формули Е.

 

Чемпіонат Формули E відрізняється від інших видів перегонів тісною співпрацею з прихильниками по всьому світу. Внаслідок інвестицій в одні з найбільш захоплюючих і динамічних міст, організатори змогли залучити широке коло шанувальників і вивести цю категорію на новий рівень. Сьогодні у Формулі E беруть участь багато провідних виробників, підтверджуючи серйозність і статус цієї категорії у світі автоспорту. Повідомлення від компаній Mercedes і Porsche про намір брати участь у 5-му та 6-му сезонах підтверджує важливість цих перегонів.

 

Отже, команда Renault e.dams набрала 268 очок у загальному заліку і виборола свій третій титул. Себастьєн у підсумку набрав 157 очок із шістьма перемогами в активі, а Ніко - 92 очки.

 

Команда Renault e.dams вдячна своїм партнерам HP, Richard Mille, Lemo, Julius Baer та 8Js за їхню участь і підтримку протягом усього сезону. Усі вони сприяли успіху команди.

 

Команда Renault e.dams повернеться знову в наступному сезоні, щоби поборотися за нові титули.

 

Ален Прост, співвласник команди: «Я хочу привітати Жана-Еріка Верня (Jean-Eric Vergne) з його першою перемогою у Формулі Е, а також інших пілотів. Ще хочу привітати Лукаса ді Грассі з перемогою в чемпіонаті серед пілотів. Ми думали, що зможемо вибороти обидва титули сьогодні, але це виявилося неможливим. Чемпіонат стає дедалі більш привабливим на найвищому рівні. Ми дуже раді, що нам вдалося посісти перше місце в чемпіонаті серед команд третій рік поспіль. Видалося чудове шоу, ми змагалися на одній із найкращих трас сезону. Усі були дуже щасливі побувати там. Я хочу подякувати нашим партнерам за їхню підтримку, особливо компанію Renault. Ми повернемося наступного року і, сподіваюся, досягнемо ще більшого успіху».

 

Жан-Поль Дріо, співвласник команди: «Ці вихідні в Монреалі були одними з найскладніших у моїй кар’єрі як власника команди. Хочу привітати всю команду механіків і подякувати за їхню неймовірну роботу в ці вихідні, за те, що вони дали можливість Себастьєну використати свій шанс поборотися за титул, незважаючи на одну з найжахливіших аварій, які ми бачили у Формулі E протягом трьох сезонів. Ми раді виграти чемпіонат серед команд у третій раз поспіль. Сподіваюся, у майбутньому не буде збігів із датами проведення інших чемпіонатів і зможемо виступити на належному рівні».

 

Жером Столл (Jérôme Stoll), президент відділу спортивних перегонів компанії Renault: «Коли компанія Renault розпочала змагання у Формулі Е, нашим завданням було вигравати та впроваджувати технічні інновації. Вибороти три титули в трьох сезонах - це неймовірно. Хочу привітати всю команду та подякувати за їхню важку працю протягом сезону. Кожного року рівень змагань підвищується, але компанія Renault, завдяки розробкам у сфері електричних технологій, залишається лідером чемпіонату Формули E. Ми повернемося наступного сезону та докладемо всіх зусиль, щоби зберегти наш титул і спробувати виграти обидва титули знову».

 

Ніко Прост, № 8: «Це був нелегкий рік. Я мав деякі труднощі у кваліфікації протягом усього сезону. Закінчити чемпіонат шостим - невелике задоволення. Ми покидаємо Монреаль із командним титулом, це було одне з наших завдань, та ми докладемо всіх зусиль, щоби повернутися сильнішими наступного сезону».

 

Себастьєн Буемі, № 9: «Я щасливий за команду, вони дійсно заслужили цей титул. Автомобіль був у чудовому стані протягом усього сезону. На жаль, для мене особисто не все склалося добре, але це перегони, і я маю з цим змиритися. Ми маємо вчитися на наших помилках, щоби повернутися сильнішими наступного року».